När ett mindre antal personer skall fotograferas för porträtt till CV eller hemsida så rekommenderar jag att de kommer till studion för fotograferingen. Är det fler som skall fotas så åker jag ofta ut till kunden. Exakt var gränsen för antalet personer går, beror på flera saker, som närhet till studion och annat och är något som diskuteras fram i varje fall. Men är ni 2-4 personer är det mer effektivt om ni kan komma till studion.

Om alla i personalen skall fotograferas är det ju fritt att skapa bilderna på det sätt som bäst fångar det uttryck ni vill ge till era kunder. För många passar det bäst att göra porträtten i en ren enkel stil som sedan lätt kan upprepas när ni anställer ny personal.

Om delar av personalen redan har porträtt, och vad ni behöver är en komplettering till dessa bilder, är mitt uppdrag som fotograf att analysera hur ljuset är satt, vilket utsnitt som använts, och skapa nya bilder i samma stil som de befintliga.

När de här tekniska sakerna är klara, är det viktiga att få personerna som skall skall fotograferas att stå i rätt vinkel mot ljus och kamera, och sedan slappna av så vi får ett fint uttryck. Jag ber ofta dem jag fotar att överdriva uttrycken en aning. Att gå från lugn och seriös över till större och större leenden.

Många blir förvånade när de ser sina bilder, tror ofta att de haft ett större leende än vad de faktiskt haft. Har man väl sett detta är det enklare att förstå hur man kan gå vidare.

Något som underlättar mycket är att fotografera på så sätt så bilderna syns direkt på en datorskärm. De blir då mycket enklare att bedöma. Om man bara ser bilderna på kamerans skärm lurar man sig ofta då de flesta bilder ser bra ut där.

En av de absolut största fördelarna med att visa bilderna i stort format, är att kunden då vet att bilderna är bra när de lämnar studion. De är själva med och väljer ut de bästa, kan ge feedback direkt, och får bilder de är nöjda med.

Dessa porträtt är gjorda till Risk Pilots hemsida.

Vill du ha nya snygga porträtt? Då är du hjärtligt välkommen att höra av dig.

0 kommentarer